01 May '03 DJ Silence rescecerar: Stanza Maze - The Craft EP

Kopierat från www.djsilence.com.

"Upp från ingenstans dyker dom upp med denna 4-spårs EP. Stanza Maze kallar dom sig, och kommer ifrån staden Örebro. Denna stad har ju inte gjort sig direkt kända för att ha en gigantisk hip hop-scen att visa upp för oss i övriga landet. Men med detta så visar ju gruppen att musiken även finns i andra delar av landet än de storstäder som till vardags kopplas i hop med vår älskade musik som bara växer och växer för varje dag som går.
Medlemmarna i gruppen består av The Calm One, Suram och Skivling. Av dessa namn så var det faktiskt bara The Calm One som jag hört talas om tidigare. Men då gick han under namnet Sinseer. Tror att det ligger någon låt här hemma med honom som soloartist, som jag fått tag i med hjälp av någon hemsida av något slag. Det är just genom Internet man brukar få upp ögonen för denna typ av grupper/artister i de flesta av fallen. Men dessa människor tar ju absolut steget ut ur detta med att leverera sin EP på det självklara valet, Vinyl.
Fyra spår har dom alltså valt att sätta ihop tillsammans med motsvarande instrumental-versioner. Första spåret inleds med titelspåret "Craft". Första låten imponerade inte alls mycket. Soundet här är skramligt och rösterna låter bara het fel i detta sammanhang. Låter som vi har fått fram en ganska svårflörtad musik av en grupp som kallar sig just Stanza Maze. Första intrycket av denna låt är helt enkelt att jag flyttar nålen framåt till andra spåret, "Ill Underlined".
Detta gillar jag, och fastnar för detta betydligt snabbare än det inledande spåret. Här Kommer dom in på micen och smälter in mycket bättre med sina röster och rimteknik i hop med beatet.
Slänger mina tankar fram och tillbaka om vilka influenser dessa killar använder sig av. Just detta spår påminner en del om självaste Jurassic 5 med sin bas-loop som följer genom hela låten. Min andra tanke om detta är nu om det är så bra som det låtar. Tänker på om detta stycke är gjort med ett såpass ovanligt element som liveinstrument. Ihop med det sköna cello ljudet så sticker dom in lite av en harpa som visar upp sig. Hur vanligt är detta i sådan här sammanhang?
Låten avslutas med att dom släpper Jurassic-viben och kör igång ett kort avsnitt ur låten
"Watch out now" med The Beatnuts.
Låten efter, "Confront, Crtitizie" följer i samma spår. Nu svänger det rejält här borta. Nu har man glömt av det tveksamma första intryck man fick av den första låten, där det inte alls lät lika bra som detta. Det är faktiskt denna låt som blir min favorit på skivan efter att jag suttit ner och lyssnat igenom hela kalaset och härligheten.
Efter detta kommer då sista låten "Run The Globe" in och visar upp ännu en stil med gruppen. Låten inleds med ett scratch-set som är precis lika kort och bra som ett sådant här ska vara, för att man ska fortsätta hålla öronen öppna. Men lyckligtvis så återkommer detta senare i låten. Denna produktion är inte likt dom andra. Nu är det med dramatik i allting känns det som. Efter att denna låt avlutats så kommer det in en röst som säger god natt, och berättar att allt är slut för denna gång. Redan? Vad snabbt det gick, tänker man i detta ögonblick. När man väl har kommit in i skivan och satt sig i det spännande och faktiskt nyskapande soundet så tar det är slut. Känns alltså som om detta var alldeles för kort. Ännu en gång så känner jag nu att jag vill veta mer om deras produktions teknik. Denna bit i musiken klarar dom galant. Men lyssnar man sedan på de andra episoderna så tycker jag att just deras ljud i rösterna brister en aning. Just detta låter som många andra av våra okända artsiter som försöker slå sgi fram där ute.
Men beundrar dessa för att dom stiger ett steg ut ur hip hop-scenens ibland okända underjord och visar med denna Vinyl-EP att detta inte kommer bli någon en gångs lyssning. Dessa tre killar i gruppen Stanza Maze har med en överraskning gett oss ett smakprov på en karriär som mycket väl kan gå rakt mot det rätta hållet.
Betyg: 3,5 av 5"


Latest releases

Östblockarn - Smuts 5Östblockarn - ÖB OPSkuggan av Svampen - Måste dra (Really Gotta Go Remix)Östblockarn - PizzaEfrik - Zebra DubKung Groda & Drrock - XFollow Him The End of The Desert - PurgatorySam - Throwback Thursday Feat. WenÖstblockarn - Bosspelare Feat. Jas The CatFollow Him To The End of The Desert - The Devil Particle


Top releases

Follow Him To The End of The Desert - The Devil ParticleSkuggan Av Svampen - VesuvionÖstblockarn - Smuts 4OP - MetaFysikDjurparken & Skuggan av Svampen - 599 33Skuggan av Svampen - Stackars digSkuggan av Svampen - Sveriges hoppsanÖstblockarn - Gammalt Smuts 1Fubbik - KärlekskassettFubbik - Cirkus SorgenfriÖstblockarn - Gammalt Smuts 2