03 Mar '03 Svensk underjord.com rescencerar: Stanza Maze - The Craft EP

Skriven av: Fredrik Blomberg

Om man anstränger sig och gräver lite djupare i den svenska underjorden hittar man garanterat guldkorn. Genom åren har flera artister tagit den oberoende svenska hiphop scenen med storm. Grupper som Superscientifiku och Speech Defect är bara några av de artister som blivit ignorerade av de stora aktörerna på marknaden, dömda icke kommersiellt gångbara av skivbolagen. Looptroop tillhörde denna ovannämnda skara av artister innan de slog igenom. Delvis på grund av att de inte ville kompromissa med sin musik utan valde att gå sin egen väg. De är också ett bevis på att de går att lyckas i den allt mer pengastyrda och modlösa musikbranschen.

Stanza Maze som består av The Calm One, Suram och Skivling är ett levande bevis på att hiphopscenen i Sverige fortsätter att frodas trots att skivbolagens intresse svalnat. Gruppen med rötter i Örebro kollektivet Skuggan Av Svampen bildades för tre år sedan och "The Craft EP" är deras debut på vinyl.

"The Craft EP" består av fyra spår som framförallt är välproducerade. Stanza Maze levererar musik som känns både nyskapande och medryckande. Den vokala biten haltar dock en aning, The Calm One, Suram och Skivling är inga dåliga rappare med de har inte heller det där lilla extra som skiljer medelmåttiga rappare från extraordinära gelikar. Deras samspelthet väger dock upp kanske mycket av de brister som dessa herrar skulle ha haft om de kört solo. Det medryckande spåret "Craft" och den bombastiska "Confront, Criticize" är bra svenska hiphop. Min personliga favorit är den funkiga "Run The Globe" som avslutar av skivan, både musiken och rapparnas insats lämnar ett bestående intryck hos mig.

"The Craft EP" kanske inte skapar svensk hiphop historia men skivan är bättre än mycket av den hiphop som släpps den senaste tiden. Stanza Maze är definitivt en grupp att räkna med i framtiden!


Latest releases

Östblockarn - Smuts 5Östblockarn - ÖB OPSkuggan av Svampen - Måste dra (Really Gotta Go Remix)Östblockarn - PizzaEfrik - Zebra DubKung Groda & Drrock - XFollow Him The End of The Desert - PurgatorySam - Throwback Thursday Feat. WenÖstblockarn - Bosspelare Feat. Jas The CatFollow Him To The End of The Desert - The Devil Particle


Top releases

Follow Him To The End of The Desert - The Devil ParticleSkuggan Av Svampen - VesuvionÖstblockarn - Smuts 4OP - MetaFysikDjurparken & Skuggan av Svampen - 599 33Skuggan av Svampen - Stackars digSkuggan av Svampen - Sveriges hoppsanÖstblockarn - Gammalt Smuts 1Fubbik - KärlekskassettFubbik - Cirkus SorgenfriÖstblockarn - Gammalt Smuts 2